Select Page

Prilikom predaje završnog računa ili prilikom obavljanja nekog dugog posla na portalu APR-a je potrebno da pristupite zaštićenom delu sajta gde treba da pošaljete potrebnu dokumentaciju, ili elekrtonski potpišete neki dokument. Ako ne pristupate često ovom portalu i nemate zapisanu lozinku postoji verovatnoća da ne možete da se setite svoje lozinke. To ume da bude vrlo frustrirajuće naročito ako pred sam istek roka počnete sa salnjem dokumentacije.

Prevencija

Važno je da preduzmete par koraka kako bi ste (u slučaju da u budućnosti zaboravite lozinku) mogli sami da je resetujete. Na stranici za logovanje postoji opcija “Zaboravili ste lozinku?”. To je sistem preko koga možete da resetuje svoju lozinku.

Da bi taj sistem radio, potrebno je da prethodno o okviru segmenta “Bezbedonosna određivanja” definišete “Bezbedonosno pitanje” i “Odgovor na bezbedonosno pitanje”. To pitanje i odgovor će sistem koristiti ako pokušate da resetujete svoju lozinku. U trenutku kada pišem ovaj tekst na portalu sam naišao na veoma neprijatan bag. Naime ako ste u polju “Bezbedonosno pitanje” izabrali opciju “Unesite svoje bezbedonosno pitanje”, onda ispod uneli to pitanje i u polje desno uneli odgovor (kao na sledećoj slici) sitem će se prilikom zahteva za resetovanje lozinke ponašati kao da pitanje niste ni uneli i javiće se obaveštenje da niste uneli bezbedonosno pitanje i da se obratite administratoru.

Zato je moja preporuka da izaberete neko od već ponđenih pitanja i da u polju desno upišete odgovor kao na sledećoj slici. 

Naravno još je bolje da uvek znate koje je vaše korisničko ime i lozinka za svaki sajt. Za tu namenu bih Vam preporučio besplatan program koji umesto Vas pamti lozinke i potpuno bezbedno obezbeđuje da Vam uvek budu dostupne. Radi se o programu KeePass koji možete da instalirate na Windows ili Android operativnom sistemu. Program besplatno možete da preuzmete  sa sledećeg linka: https://keepass.info/download.html  Korišćenje programa je takođe bespaltno. Ja ga sa zadovoljstvom koristim dugi niz godina.

 

Rešenje

Postoji više rešenja.
Prvo rešenje je da sami resetujete svoju lozinku (ukoliko ste prethodno uneli bezbedonosno pitanje) klikom na link “Zaboravili ste lozinku?”. Pogledajte prvu sliku.

Drugo rešenje je da se mailom obratite tehničkoj podršci. Na mail adresu sd@apr.gov.rs pošaljite tekst sličan ovom. 

 Poštovani, molim Vas da mi resetujete lozinku. Moje korisničko ime je …

 Moje iskustvo je da su veoma brzi. To sam radio nekoliko puta i uvek su mi odgovorili za manje od 5 minuta. U odgovru će poslati link na koji treba da kliknete. Nakon toga će se u browser-u pojaviti nova stranica gde možete da unesete i potvrdite novu lozinku.

Treće rešenje je da se u radno vreme obratite  podršci telefonom na broj 011 20 20 293