Select Page

Internet u Grčkoj

Zbog prirode svog posla neophodna mi je dobra Internet konekcija i dok sam na odmoru. S’ obzirom da mi je destinacija za letovanje najčešće Grčka, podeliću sa vama svoja iskustva vezana upravo za Internet u Grčkoj.

Realno stanje – pretežno neupotrebivo

Svi ugstiteljski objekti počev od onih koji izdaju sobe, preko apartmana, do hotela, na sajtovima (gde se rekramiraju) pišu da imaju Wi-Fi. Moje iskustvo govori da zaista imaju Wi-Fi ruter, ili čak više njih, ali da je taj Internet gotovo neupotrebiv. Razlog tome je što protok nije pravilno dimenzionisan prema broju i potrebama korisnika. Još jedan razlog je taj što se poslednjih godina povećava potreba za protokom, pogotovu ako korisnici pristupaju multimedijalnom sadržaju, naročito ako se radi o video materijalu, a da ne govorim o torrent programima koje zaborave da ugase. Većina gostiju nije svesna toga da treba da svoje uređaje koji pristupaju Internetu pripiremi za uslove slabijeg protoka i da na taj način pomogne i sebi i drugima. O podešavanju uređaja za uslove ograničenog protoka ću detaljnije pisati u nekom od sledećih tekstova.

Ukoliko Vam nije neophodno da imate Internet “kod sebe”, ili u apartmanu, posao možete završiti i u nekom od Internet kafea koji su jasno obeležini. U takvim objektima nisam imao problema sa linkom. I objekti koji nisu obeleženi kao Internet kafei uglavnom imaju Wi-Fi koji je obično slabiji nego u Internet kafeima, ali moze da zadovolji prosečne potrebe. Za mene ta varijanta nije prihvatljiva jer ne mogu da trčim do kafića kad god mi zatreba net.

Postoji rešenje

Problem sam pre više godina rešio kupovinom pripejd mobilnog Interneta od Grčkih mobilnih operatera Cosmote i Vodafone. Postoji i Wind operater, ali njihov Internet nisam probao. Prve godine sam kupio uslugu od jednog provajdera, a onda mi se sledeće godine desilo da mesto u kome sam bio nije dobro pokriveno od strane tog provajdera pa sam kupio i karticu drugog provajdera. Iskustvo je pokazalo da ako imate Internet preko dva operatera, mala je verovatnoća da ćete imati problem sa linkom. Radiće dobro ili jedan ili drugi, a najčešće oba.

Kupovina SIM kartice

Postoje generalno 2 vrste kartica (paketa) u ponudi kod svih provajdera. Jedna vrsta pruža mogućnost da radi i kao telefon. Tu praktično dobijete Grčki broj na koji neko može da vas pozove i sa kog vi možete da zovete. Druga vrsta služi samo za Internet ( i SMS). Pakete koje sam ovde opisao pripadaju drugoj grupi.

Da biste u Grčkoj kupili SIM karicu potrebno je da imate kod sebe pasoš koji prodavac po zakonu mora da iskopira i stavi u arhivu uz broj kartice koju vam je prodao. Karticu možete kupiti u podavnicma Vodafone, Wind, ili Cosmote ili kod nekog od njihovih partnera. Ja sam Vodafon karticu kupio u Vodafon prodavnici u mestu Kassandria na Kasandri  (ili kako mnogi kažu na prvom prstu), na Halkidikiju, a Cosmote karticu sam kupio u Germanos shop-u u Stavrosu.

Svako veće mesto ima Cosmote, Vodafone ili Wind  prodavnicu, ili neku od prodavnica koja sa njima saradjuje kao na primer Germanos. Na sledećim linkovima možete pronaci njihove radnje na celoj teritoriji Grčke:

Cosmote je malo skuplji od konkurencije, ali ima najbolju pokrivenost i najveću brzinu. Cosmote je ove godine (2017) imao sledeću ponudu prilikom kupovine SIM kartica. Prošle i pretprošle godine su cene bile iste, što znači da ih ne menjaju često.

Ponuda broj jedan

Ponuda broj jedan sadrži SIM karticu i 10e kredita za koji možete da aktivirate 5GB protoka. Prktično kartica košta 5e i 10e ide automatski na dopunu za Internet. Tu SIM karticu možete da ubacite u neki od uređaja preko kog želite da koristite Internet, kao na primer:

 • Tablet koji ima slot za 3G SIM karticu
 • USB 3G stik (modem)
 • 3G WiFi ruter
 • Smart telefon

Većna Smart telefona ima opciju HotSpot / Tethering koja omogućava da taj telefon radi slično kao WiFi ruter tako da možete Internet da koristite sa više uređaja.

Ponuda broj dva

Ponuda broj dva sadrži SIM karticu, 3G USB modem i 20e kredita za koji možete da aktivirate 2 puta po 5GB protoka (ukupno 10GB). U ovoj ponudi praktično 3G USB Stick dobijate gratis. Usb 3G stik se koristi slično kao i oni koje kod nas isporučuju Telelenor, VIP i MTS.

Ponuda broj tri

Ponuda broj 3 sadrži SIM karticu, 3G džepni Wi-Fi ruter i 20e kredita za koji možete da aktivirate 2 puta po 5GB protoka (ukupno 10GB). U ovoj ponudi praktično ruter dobijate za 29e. Ruter se koristi slično kao i oni koje kod nas isporučuju Telelenor, VIP i MTS.

Ponude za 4G

Cosmote u ponudi ima i 2 varijate sa 4G karticama koje teoretski mogu prilikom download-a da dostignu brzinu od 150Mbps za razliku od 3G koja ima brzinu do 21.1Mbps.

 1. 50GB za 3 meseca, 4G džepni Wi-Fi ruter  košta 79e (Podržava maksimalno 10 konekcija)
 2. 30 dana interneta, 4G USB modem košta 49e

Pogledajte i Wind pokudu.

Kako izabrati?

Kako da znate koja je varijanta za Vas najbolja? – Ako ste bliski IT-u preskočite ovaj deo 🙂
Ako nemate mnogo iskustva sa tehnikom najbolja je treća opcija jer tu imate sličnu situaciju kao da je u vaš stan uveden Internet i podešen Wi-Fi ruter za pristup. Druga opcija sa USB stikom je rešenje ako imate LapTop sa usb portom i samo sa njega želite da pristupate Internetu. Tu vas od komplikacija čeka instalacija drajvera i software-a za vas operativni sistem. Prva opcija zahteva najviše snalažljivosti jer treba da karticu ubacite u smart telefon ili tablet, unesete PIN, aktivirate HotSpot / Teathering ako ima potrebe da još neko pristupa Internetu istovremeno preko Wi-Fi. Ako se opredelite za prvu opciju i imate samo jedan smart telefon koji ima mesta za jednu SIM karticu, moraćete da izvadite svoju karticu što znači da niko neće moci da vas pozove na vaš broj mobilnog niti ćete vi moći da zovete iz rominga tim telefonom. Najbolje je da ponesete jos jedan telefon i da u njega stavite Grcku Internet karticu.

Ja imam jednu SIM karticu kod Cosmote provajdera i nju sam ubacio u stari Samsung S3, a drugu SIM karticu i 3G Pocket Wi-Fi router sam uzeo u Vodafonu. Moj stari S3 koji inace ne koristim mi savrseno radi i kao Wi-Fi ruter.

Važne napomene

Ako kupite samo SIM karticu, a ne stik ili ruter sa njom, onda treba da je ubacite u telefon, ili tablet. Vodite računa o tome da taj uređaj u koji želite da ubacite karticu mora da bude otključan. Za otključavanje uređaja možete se obratiti svom provajderu ako ste preko njega uzeli telefon, ili nekom od servisa mobilnih telefona. Nisam siguran da li naši provajderi otključavaju uređaj ukoliko ste pod ugovorom. Treba proveriti. Ako ste uređaj kupili nezavisno od provajdera on je sigurno otključan.

Jos jedan savet je da karticu kupite u radnji provajdera, ili kod ovlašćenog partnera jer će vam (ukoliko niste dovoljno vešti) zaposleni pomoći da ubacite karticu u uređaj i da je aktivirate. Ako kupite karticu na nekom kiosku, ili u sampopsluzi, moraćete da se snađete sami.

Sve kartice koje sam video su bile u formatima standard, mikro i nano što znači da mogu da se prilagode formatu koji vaš uređaj podržava, ali za svaki slučaj pitajte. Pre toga proverite koji format vaš uređaj podržava.

Dopuna kredita za Internet u Grčkoj

Čak i u manjim turističkim mestima koje nemaju Germanos, Cosmote, Vodafone ili Wind radnje mozete pronaći prodavnice gde možete da kupite “dopunu” (vaučer). Ove godine sam u Pefkohoriju dopune i za Cosmete i za Vodafone prepaid Internet kupovao u prodavnici koja prodaje cigarete, novine, sladoled i jos neke sitnice. Lako možete da saznate koja radnja ima dopune tako što ćete pitati u hotelu, ili u nekoj radnji koja prodaje tehniku.

Primer vaučera za Cosmote prepaid Internet

Jedini načini kako sam uspevao da odradim dopunu su preko vaučera, direktno u poslovnici, ili kod partnera provajdera. Portal ima opciju plaćanja preko kreditne, ili debitne kartice. Ja sam probao preko Master kreditne, Maestro debitne, Visa debitne i Visa elektron i nije mi uslepo. Greška nije bila baš deskriptivna jer je pisalo da ili nema sredstava na kartici, ili je slaba Internet konekcija ili je nešto drugo u pitanju. Kad sam probao preko PayPal-a dobio sam jasniju grešku. Tu je pisalo da moj PayPal račun nije otvoren u zemlji Evropske Unije i zato mi nije dozvoljeno plaćanje.

Cene dopuna

Cene su ujednačene kod svih provajdera. Cosmote je malo skuplji, ali ima i razloga (brzina, pokrivenost). Red veličina je 10 evra za 5GB. Obratite pažnju jer paket koji kupite ima vremensko ograničenje. Ako potrosite gigabajte pre isteka vremenskog ograničenja sistem će bez problema prihvatiti novu dopunu sa novim rokom.

Cene Cosmote

Ove godine je Cosmote imao sledeće pakete na akciji za dopunu za Internet u Grčkoj:

 1. 5e 3GB koji mora da se potroši za 2 dana
 2. 10e za 5GB koji mora da se potroši za 5 dana
 3. 30e za 15GB koji mora da se potroši za 30 dana

Provera kredita za Internet u Grčkoj

Prilikom kupovine kartice dobićete Internet adresu koju unesete u vas Web pretrazivač (Browser). Za Cosmote ta adresa je http://ciotgprepaid.cosmote.gr. Uslov je da ste na Internet povezani preko te kartice, jer u suprotnom portal neće raditi. Lako ćete naći opciju gde možete da pročitate koliko imate u novcu, a koliko u Gigabajtima. Kad kupite dopunu (vaučer) vi praktično prebacite novac na Vas račun kod Internet provajdera i preko tog istog portala gde proveravate stanje za taj novac kupite paket za prepaid Internet u gigabajtima.

Jos neke varijante za Internet u Grčkoj

U Grčkoj postoje jos neke varijante koje izgledaju interesantno, ali njih za sada nisam probao.

 1. Wizifi
 2. Taza

Znam da se TazaMobile kupuje na kuosku i da kartica košta 5e. Na njoj nema kredita i potrebno je da odmah kupite i dopunu. Red velicina za dopunu je 9e za 4GB. U toku je akcija gde daju 8GB za istu cenu, a paket traje 30 dana. Za aktivaciju je potrebno da pozovete broj 1252 (besplatan poziv) preko te kartice. Potrebno je elementarno poznajvanje engleskog jezika.

Miki Avramović